torsdag 10 juli 2008

Vart kommer bubblorna i ölen ifrån?





















Bollade över frågan till allmänt- delen på kolozzeum.com/kolozzeum, och muskelbyggaren ger svar på tal:

Originally Posted by Muskelbyggaren
Varifrån bubblorna kommer kan ju liknas vid vad som händer när man låter saltvatten dunsta, varifrån kommer saltet som blir kvar på botten? Det syntes inte i vattnet från början därför att det var löst i vattnet, till synes uppslukat. Samtidigt måste det funnits någonstans när det fortfarande var löst i vattnet. Men var?

Jag funderade själv på precis detta häromdagen. Det märkliga är ju som sagt att bubblorna verkar uppstå från ingenstans. Ölen ser ut att fylla all rymd i glaset, skulle de då vara extremt sammanpressad syrgas? Det låter ju märkligt att man endast genom att öppna kapsylen kan läta på trycket så pass att bubblor som tidigare var fullkomligt osynliga nu uppenbarar sig i en rasande takt.

Svaret ligger ju i att det vi ser som en "solid" vätska som uppfyller hela glasets rymd, i själva verket utgörs till mer än 99% av rent tomrum. Även det hårdaste stål består av atomer. Och en atom kan i skala liknas vid en stor aula, där det i mitten finns en atomkärna som i exemplet skulle ha storleken av ett sandkorn där elektroner rör sig runt kring detta sandkorn på avstånd som sträcker sig ända ut till väggarna i aulan. Poängen är att det i större delen av denna rymd är helt tomt. (i genomsnitt, för att vara mer korrekt) Då ser man att det ändå fanns gott om utrymme för bubblorna att "gömma sig" i ölen innan det att flaskan öppnades.

Inga kommentarer: